Kataloško fotografiranje izdelkov

Kataloško fotografiranje izdelkov je opisno predstavitveno uniformirano fotografiranje izdelkov. Cilj je, da se vse izdelke prikaže jasno in na enak način, da slike izgledajo kot zaključena celota. Najpogosteje želijo naročniki imeti slike na nevtralnem, belem ozadju. Glede na naravo izdelkov in celostno podobo internetne strani ali publikacije, pa je lahko tudi kako drugače.

Fotografiranje izdelkov iz karbonskih vlaken - Ducati Panigale V4 2019 - Maska

Kdo potrebuje kataloško fotografiranje izdelkov

Dobre kataloške fotografije potrebuje vsakdor, ki bi rad zares uspešno prodajal izdelke po spletu ali s tiskanimi katalogi. Opisi in cena sta pomembna faktorja, smo pa ljudje vizualna bitja in radi “kupujemo z očmi”. Radi jasno vidimo, kaj bomo kupili in izdelek bolj cenimo če lepo izgleda.

Prednosti kataloškega fotografiranja izdelkov

Prednosti kataloške fotografije je njena opisna vrednost. Tudi investicijsko je učinkovita, sploh za večjo količino podobnih izdelkov. Ker se jih slika na podoben način, gre fotografiranje hitreje, kot pri bolj naprednih in ustvarialnih pristopih. To sta na primer “Image fotografiranje izdelkov” ali “Lifestyle fotografiranje izdelkov”. Zato je lahko kataloško fotografiranje izdelkov tudi cenovno ugodnejše.

Način dela

Najprej se z naročnikom pogovorim, kaj bi radi fotografirali in na kakšen način izdelke prikazali. Naj bo svetloba bolj dramatična ali bolj mehka in enakomerna. Kakšno ozadje bi želeli. Ali potrebujejo slike na belini z rahlo senco, ali izrezane slike za namestitev v stran. Glede na zahtevnost in količino najdemo ceno. Samo kataloško fotografiranje izdelkov poteka tako, da izdelke sprejmem, poslikam in slike obdelam. Po prejetem nakazilu naročnik prejme slike v digitalni obliki.

Cene kataloških fotografij

Cena kataloških fotografij so odvisne od zahtevnosti izdelkov, ambicije po dovršenosti in količine izdelkov. Izdelke odsevnih ali prosojnih površin je težje slikat, kot izdelke neprosojnih matt površin. Če bodo slike uporabljane majhne in se z detajli ni potrebno ukvarjati, je dela z njimi manj, kot če bi radi pokazali tudi detajle. Lažje je, če so izdelkisami po sebi lepo izdelani, kot pa če je dodelava bolj groba, naročnik pa želi, da se tega na slikah ne vidi.

Težje je slikat tudi zelo majhne in zelo velike ali težke izdelke. Majhnim je težko priti blizu, jih primerno osvetliti, pa tudi drobne nepravilnosti, ki so očesu nevidne, pri sliki majhnega izdelka postanejo bistveno bolj očitne.

Večji in težji izdelki so zahtevnejši za prestavljanje in osvetljevanje.

Roki izdelave in usklajevanje terminov

Roki izdelave kataloških fotografij so odvisni od zahtevnosti in obsega naročila, ter od trenutne zasedenosti kapacitet. Navadno je mogoče projekte izpeljat v roku dveh tednov od prejema izdelkov. Pogosto tudi prej, če se komu mudi.

Za točnejšo informacijo se mi pišite ali me pokličite.

en_GBEnglish